Врахування впливу запиленості поверхні фотоелектричних модулів на генерацію електричної енергії сонячною станцією за допомогою MATLAB - Шевченко, С.Ю.; Данильченко, Д.О.; Білик, С.Ю.; Потривай, А.Є.; Ковтун, Г.А. (Електротехніка та електроенергетика, 2021)
Мета роботи. Вдосконалення імітаційної моделі сонячної електростанції за допомогою створення блок-моделі врахування запиленості поверхності фотоелектричних модулів при розрахунку ефективності генерації електричної енергії сонячною станцією. Методи дослідження. Використання методів статистичної обробки даних, та моделювання в структурі засобів Matlab. Отримані результати. Створено математичну модель, яка дозволяє враховувати вплив запиленості поверхні фотоелектричних модулів на ефективність генерації електричної енергії сонячною станцією. Модель перевірено на реальному об’єкті та доведено точність моделювання. Наукова новизна. Наукова новизна полягає в створенні математичних моделей, що описують вплив запиленності поверхні фотоелектричних модулів на ефективність генерації сонячної станції на основі закону Бугера-Ламберта-Бера, розроблено блоки впливу опадів на запиленість та скорегована швидкість накопичення пилу шляхом урахування вологості повітря. Практична цінність. Отримані результати допоможуть підвищити точність моделювання всіх типів фотоелектричних систем. Ці моделі можна використовувати як формування комерційних пропозицій з більш точними графіками генерації електричної енергії, що може значно підвищити точність вибору встановленої потужності обладнання.