Дослідження напруги несиметрії у трифазних мережах з різними режимами нейтралі - Степаненко, Ю.В. (Електротехніка та електроенергетика, 2024)
Мета роботи. Визначення впливу параметрів мереж з різними режимами нейтралі на напругу нульової послідовності. Методи дослідження. Методологія дослідження базується на загальній теорії електротехніки і, зокрема, на методі симетричних складових. Отримані результати. Розроблено математичну модель для встановлення характеру зміни напруги нульової послідовності для різних режимів нейтралі мережі. Встановлено значення напруг нульової послідовності та кутів між вектором напруги фази з несиметрією та вектором напруги нульової послідовності залежно від ємнісної несиметрії, ємності та активного опору ізоляції мережі для різних режимів нейтралі. Наукова новизна. Проведені дослідження показали, що найбільше зростання напруги нульової послідовності відзначається при ємності несиметрії, яка становить 10...30% від ємності ізоляції мережі. Причому найбільш суттєвий вплив відносна ємнісна несиметрія ізоляції при зміні значень ємності мережі відносно землі надає на величину напруги нульової послідовності в мережах з компенсованою нейтраллю і практично виключається при повністю ізольованій нейтралі мережі відносно землі. Практична цінність. Для реальних параметрів мережі за результатами теоретичних та експериментальних досліджень можна судити про працездатність існуючих засобів захисту та використовувати їх при розробці нових принципів і пристроїв захисту.