Визначення показників якості напруги у промислових системах електропостачання при обмеженій потужності енергосистеми - Папаїка, Ю.А.; Лисенко, О.Г.; Малишко, М.М; Удовик, О.В. (Електротехніка та електроенергетика, 2024)
Мета роботи. Обгрунтувати залежності визначення показників електромагнітної сумісності систем електропостачання промислових підприємств при наявності потужних нелінійних та несиметричних навантажень в умовах обмеженої потужності енергосистеми. Методи дослідження. Методи теоретичної електротехніки для побудови схем заміщення трифазних електричних мереж, ряди Фур’є для аналізу вищих гармонік струму та напруги, метод симетричних складових для аналізу несиметрії. Отримані результати. Виділено основні показники якості напруги, значення яких залежить від параметрів живлячої електроенергетичної системи (потужності короткого замикання). Наведено аналітичні залежності розрахунку показників несиметрії та несинусоїдальності при обмеженні потужності КЗ. Проаналізовано засоби корекції показників якості в умовах електричних мереж з розподіленою генерацією. Наукова новизна. Наукова новизна полягає у встановленні закономірностей зміни режимних параметрів промислового навантаження від параметрів енергосистеми, що виражається у взаємопов’язаних змінах показників якості напруги. При цьому в аналітичних моделях додана опція отримання варіативних змін параметрів енергосистеми як за рахунок генеруючих потужностей, так і через параметри схем заміщення електричних мереж різного класу напруги. Практична цінність. Для інженерних розрахунків запропоновано спрощені алгоритми визначення показників якості напруги (відхилення, коливання, несиметрії та несинусоїдальності напруги) з урахуванням реальної конфігурації електричної мережі та актуальної потужності енергосистеми. Це дає можливість оцінити ефективність передачі та перетворення електроенергії за довільної конфігурації схеми післяаварійного живлення.